Ön itt van >>
Hírek-

SMCA-2013-0756-S

ÉLELMISZER ALLARGIA ÉS INTOLERANCIA
(előadás)
2014.06.18
 
 ELŐADÁS TÉMÁJA: 


• a XXI. század civilizációs betegsége
• allergia és az intolerancia közti különbség
• Milyen tényezők válthatnak ki allergiát?
• leggyakoribb ételallergiák és érzékenységek
• alternatív táplálkozás lehetőségei
az allergiával szemben
 ______________________________________________________________________
A valódi klasszikus ételallergia
A valódi ételallergiák önálló előfordulása az összes allergiás betegségek között viszonylag ritka (2-3%). Általában társul mellé egy olyan egyéb allergia, ami szintén a bélflóra meggyengülésének a tünete. Leggyakoribb allergiás kórkép a szénanátha és az asztma. Ezekhez kapcsolódhatnak bőr és emésztőrendszeri allergiás kórképek is. Az allergiás hajlamot a bőr jóval előtte jelzi, mint hogy maga a konkrét allergia kialakulna, méghozzá a következő kórképekkel: az atópiás dermatitisszel (bőrgyulladás), az ekcémával és a bizonytalan eredetű viszkető bőrgyulladásokkal. Csecsemőkorban az egyéb ételallergiákhoz nem csak bőrtünet, hanem gyakran tehéntej allergia is társul.Ételallergiáról akkor beszélünk, amikor megeszünk valamilyen ételt, és az ételben lévő valamilyen összetevő, vegyület vagy anyag hatására elindul egy olyan reakció a szervezetben amely pl. nagy mennyiségű hisztamint szabadít fel, aminek köszönhetően kiütések és/vagy viszkető foltok és/vagy apró hólyagok keletkeznek a bőrön lokálisan vagy testszerte, esetleg légzési nehézségek, torokkaparás, fültőviszketés, fulladás kap el minket, súlyos esetben anaphilaxiás sokk is kialakulhat. Van, hogy csak egyszerű hasfájás jelentkezik némi bőrpírral.
sokan nincsenek tisztában az ételintoleranciák, ételallergiák és általában az allergiák természetével és kiváltó okával, úgyhogy próbáljuk meg helyretenni ezt a kérdést is!
Az allergiák és az ételintoleranciák minden esetben a bélflóra nem megfelelő működésének és az ebből egyenesen következő immunrendszeri működészavarnak a tüneti következményei. Kialakulásuk szinte minden esetben megelőzhető lenne a bélflóra épségének a megőrzésével, megfelelő étkezéssel, a bélflóra károsító élelmiszerek és gyógyszerek kiiktatásával.