Ön itt van >>
Hírek-
2015. március 15. vasárnapSMCA-2013-0756-S
Egészséges  életmód ( előadás)


Segítünk, hogy segíthess magadon!
SMCA-2013-0756-S


Svájci-Magyar Civil és Ösztöndíj Alap SMCA -2013-0756-S pályázat keretén belül A rendezvényen az egészséges életmóddal és táplálkozással kapcsolatos előadás, és személyes tanácsadás volt a résztvevők számára.
A gyerekek részére táplálkozási totót, sportos vetélkedőket és kézműves foglalkozásokat is szerveztünk.


Életmódváltás lépésről lépésre! Könnyen dobálózunk ezzel a szóval, ugyanakkor ahhoz, hogy ezt el is érjük hatalmas kitartás és szemléletmód váltás szükséges. Sokszor sokan nekiindultak már, de a lelkesedés csak rövid ideig tart, könnyebb visszasüllyedni az addigi könnyed, már jól megszokott hétköznapokhoz. Az ember sajnos úgy van megalkotva, hogy szigorú, természetes szokásaitól távol álló dolgok mellett csak rövid időn át tud kitartani. ...............(gondolatébresztő)


Hogy mi az a 21 dolog, amire figyeljünk, hogy szívünk egészséges maradjon? Íme 21 tipp a
szívünkért!


1. Szabaduljunk meg egészségtelen szokásainktól!
2. Mérsékeljük a sófogyasztást!
3. Állítsuk össze jól az étrendünket.
4. Mérsékeljük az alkoholfogyasztást!
5. Mérjük otthon a vérnyomásunkat és a koleszterinszintünket!
6. Szabályozzuk a stresszszintünket!
7. Ellenőrizzük a családfánkat!
8. Fókuszáljunk középre!
9. Legyünk aktívak a hálószobában!
10. Kapcsolódjunk ki!
11. Engedjük, hogy a zene átmozgasson minket!
12. Nevessünk!
13. Együnk csokit!
14. Legyünk aktívak!
15. Nézzünk új szemmel a házimunkára!
16. Együnk magvakat!
17. Alkalmazzunk állatterápiát!
18. Válasszuk hazafelé a látványosabb utat!
19. Szakítsunk időt a reggelire!
20. Fogyasszunk sok teát!
21. Figyeljünk a szájápolásra!

Az egészséges táplálkozás lényegét sokan, sokféleképpen próbálták már meg összefoglalni, hol rosszul, hol jól. A hozzáférhető irodalom is hol jó, hol furcsa, egymásnak ellentmondó tanácsokat ad, sőt néha szakirodalomnak is nehezen nevezhető.

Mindenki szeretne egészségesen élni és táplálkozni, azonban konkrét tanácsok nélkül ez bizony nehezen sikerülhet, hiszen nem lehet mindenki képzett egészségügyi szakember.

A hazai táplálkozással foglalkozó szervezetek közül kiemelkedő Táplálkozási Fórum már évek óta próbál hasznos tanácsokkal, tájékoztató kiadványokkal irányt mutatni az érdeklődőknek.
A helyes táplálkozás nem jelenti egyetlen ételnek, élelmiszernek a tilalmát sem, azonban célszerű egyeseket előnyben részesíteni, mások fogyasztását csökkenteni. Nincsenek tiltott táplálékok, csak kerülendő mennyiségek! Bőséges fogyasztásra javasolt: elsősorban gyümölcsök, zöldség- és főzelékfélék, hal, továbbá barna kenyér, burgonya. Mérsékelt fogyasztásra javasolt: nem zsíros húsok és húskészítmények, zsírszegény tej és tejtermékek, zsiradékok (célszerű a zsír helyett az olaj, a vaj helyett a margarin), tojás, tészta, száraz hüvelyesek. Kerülni javasolt: édességek, fagylalt, cukrozott készítmények (befőtt, lekvár is), zsíros húsok, zsíros ételek, tejszín, cukor, cukros üdítők, só, tömény italok, sör, bor. Figyeljünk a csomagolt élelmiszereken feltüntetett energia- és tápanyagértékekre, egyéb összetételi adatokra, amelyek sok segítséget adnak az élelmiszerek kiválasztásában és az étrend összeállításában.
A helyes táplálkozás kedvező hatásait hatékonyan egészíti ki a dohányzás teljes mellőzése, a rendszeres testmozgás.
A helyes táplálkozás fedezi a szervezet minden élettani folyamatának energia- és tápanyag-felhasználását. Egyszerű módszert jelent értékelésére a testtömeg mérése: a megfelelő táplálkozás mellett a kívánatos testtömeg alakul ki, ezt a célt kell elérnünk.