Ön itt van >>
Hírek-
2015. május 1. péntek

SMCA-2013-0756-S

Bárándi családi hosszúhétvége
2015.03. 13-15.
(rendezvény)Bárándi családi hosszúhétvége
Március 13-15-én megrendezésre került a Bárándon a családi hosszú hétvége a svájci-magyar pályázat keretében. Igazi generációs kikapcsolódás volt, hiszen a gyerektől az idősig minden korosztály megtalálható volt.3 csodálatos napot töltöttünk együtt a régi időket visszaidéző Koroknai tanyán. Öröm volt látni, hogy megérkezésünk után a társaság apraja nagyja a táskákat letéve azonnal keresték az ólakat ahol a jószágok voltak.

Figyelmeztetni kellet őket, hogy a hidlást kerüljék ki már itt az első információt megkapták, amit nem mindenki értett, hogy mit is takar ez a szó pedig mi is vidéki emberek vagyunk. Ottlétünk során további idegennek tűnő fogalmakat, szavakat hallottunk az állattartásról és növénytermesztésről. Nagy élmény volt látni, hogy a kemencében frissensült kenyeret megzsírozva szájukat megnyalva ettékEvés közben már a búbos kemence melegedett a csutka izéktől, ami újabb csoda volt számunkra. „ Ki kopasztotta meg a csutkát?”az esti kenyérlángosnak melegítették a kemencét. Türelmesen kivártuk a folyamatosan sülő ínycsiklandó illatú lángosokat, amit különböző magyaros feltétekkel ízesítve szolgáltak fel. A legkisebb résztvevőnk, aki 10 hónapos volt ő is nagyon jó ízűen falatozott belőle és másnap ő is kipróbálta a lovaglás csodáját.
. Szombaton a Multak házában rendeztünk Road showt a település lakói számára. A szombati ebéd babgulyás volt melyet a gazda fia üstben főzött meg számunkra. Ebéd alatt ismét melegítették a kemencét melyben uzsonnára sült a házilag készítetett kakaós csiga. A kakaós csiga sülése közben már bekerült a kemencébe, a vászonedénybe az esti töltött káposzta eközben házigazdánk bemutatta az alföldi mezőgazdasággal és életvitellel kapcsolatos régi tárgyakat és ez után közvetlenül a gyerekek számára egy kis vetélkedőt rendezett, hogy mennyire voltak figyelmesek
A reggeliről, amiről még szót nem ejtettünk igazán fantasztikusak voltak a gazdaasszony által készült kenőmájast, lekvárt, körözöttet mindennap megtaláltuk az asztalon és még mindennap kaptunk mellé valami pluszt, ami a paraszti élethez kapcsolódó étel sültszalonna, tükörtojás, hagymásrántotta. A délelőtt folyamán a 3 napos rendezvényről a házi gazdánk egy totót töltetett ki velünk és így megállapította, hogy mennyire is voltak figyelmesek vendégei. Aki akart segíthetett a szakácsoknak krumplit és hagymát pucolni a finom ebédhez.

Az idősebbeknek az is nagyon tetszett, hogy a hagyományosan elkészített borsóleves felelevenítette a nagyanyáink által készített leves ízét. A leves után következett a nagyon finom kakaspörkölt, ami mellé a hagyományosan készített Bárándi kenyeret kaptunk. Miután jóllaktunk értékeltük a pályázat alatt történteket. Elbúcsúztunk a házigazdától és hazajöttünk a „való világba”.

Üdvözlettel a résztvevők közül egy anyuka, aki nagymamakorú.