Ön itt van >>
Hírek-


SMCA-2013-0756-S

HOGYAN KERESSEM MEG A MEGFELELŐ ÁLLÁST
2014.07.16
(előadás)HOGYAN KERESSEM MEG
A MEGFELELŐ ÁLLÁST

ELŐADÁS TÉMÁJA:

• Megfelelő helyen keresem?
• önéletrajz, avagy mit szeretnének látni
a munkáltatók
• önéletrajz minták
• Anya vagyok. Mit tegyek?
• hiányszakmák manapság
• továbbképzési lehetőségek
• munkanélküliség eloszlása

 
Álláskeresés a gyakorlatban

Álláskeresés megkezdésével számos csatornán keresztül van lehetőséged elérni a potenciális munkaadókat. Minden csatornának megvannak a maga mesterfogásai és praktikái, azonban a járatlan pályakezdők könnyen útvesztőben találhatják magukat. Céljaid megfelelő ismeretével és a megfelelő trükkök alkalmazásával könnyen átláthatod az álláskeresési csatornák labirintus rendszerét.


01
Gondold végig, milyen jellegű pozíciót szeretnél!
02
Térképezd fel, hogy a rendezvény mely kiállítói kínálnak terveidbe illeszkedő lehetőségeket!
03
Állíts össze egy listát azokból a cégekből, akiknél el tudnád képzelni a jövőd!
04
Vigyél magaddal aktuális magyar illetve idegen nyelvű önéletrajzot is!
05
Öltözz az alkalomhoz illően, és legyél ápolt, hiszen az első benyomás nagyon fontos!
06
Szedd össze magadban, hogyan mutatkoznál be 1 percben!
07
Vezesd magadnak, hogy hova jelentkeztél, honnan várhatsz választ!


Álláskeresés előtt
Az önéletrajz bevetése előtt tisztába kell jönnöd magaddal és céljaiddal. Ez azért fontos, hogy tudd, az állás, aminek a megszerzéséért küzdesz, valóban kifizetődő-e számodra. Ebben segíthetnek önismereti tesztek, és a tudatos karriertervezés. Ha felvázolod magad előtt a lehetséges karrier utakat – amelyek persze korántsem kőbe vésettek – láthatod, hogy érdemes-e megtenni az első lépéseket felé. Ezután határozd meg a célállásod minél részletesebben! Milyen munkakörben, milyen feladatokat látnál el szívesen?
Válaszold meg a következő kérdéseket: milyen szakmai kihívásokkal szeretnél szembe kerülni, milyen anyagi színvonalat képzelsz el, vagy helyileg hol akarsz dolgozni, mennyire vagy mobil. Az álláskeresési útvonal még pontosabb kijelöléséhez készíthetsz egy céglistát is, ahová azokat a cégeket sorold fel, ahol szívesen dolgoznál.Önismereti szempontból tisztában kell lenned erősségeiddel, gyengeségeiddel és a lehetőségeiddel. Gondolkozz el, hogy milyen munkával töltenéd szívesen a mindennapjaid, milyenné szeretnél válni magánemberként, és milyen jövőbeli családkép van előtted. Ezeknek a céloknak már az első lépéseknél meghatározó szerepük van.
A következő bontásban tekintheted át a céljaid:
Rövid távú célok – ide tartoznak azok a célok, amelyek két éven belül kivitelezhetők. Például a szakmai gyakorlat, az első munkahely megszerzése vagy a nyelvvizsga.
Középtávú célok – a kettőtől öt éves időintervallum között megvalósítható célok, mint a magasabb pozíció, illetve jövedelem elérése, a szakmai specializáció, vagy a másoddiploma.
Hosszú távú célok – azok a célok, amelyek megvalósulásához több mint öt évre van szükség.